Mortare refractare aluminoase
M37 A - M 58 A
CARACTERISTICI | M 37A | M 58A |
Al2O3 | 37% | 58% |
Fe2O3 | 2,20% | 1,80% |
Umiditate | 3% | 3% |
Refractaritate IP min. | 175 | 182 |
Temperatura de aplicare | de la +5°C la +35°C | de la +5°C la +35°C |
Rezistenţa la compresie | 46,00 ± 2,00 N/mm2 | 46,00 ± 2,00 N/mm2 |
Rezistenţa la încovoiere | 6,90 ± 0,20 N/mm2 | 6,90 ± 0,20 N/mm2 |
Rezistenţa la temperaturi | 1200°C | 1450°C |
MOD
DE UTILIZARE
Suprafaţa cărămizilor, tuburilor sau a prefabricatelor refractare trebuie să fie lipsită de praf, grăsimi, vopsele, materiale friabile etc., de asemenea este necesară udarea acestora înaintea aplicării.
Mortarul se amesteca cu apa într-un malaxor până la obţinerea unei paste cu lucrabilitatea dorită(care se poate intinde cu usor) si se aplică cu mistrial sau spaclul. Pentru formarea rosturilor pot fi folosite distanţiere de plastic sau metalice.
În locurile unde temperatura este ridicată, se recomandă udarea permanentă a rostului cu un burete, în aşa fel încât să nu se usuce repede materialul.
PREPARARE
Cantitatea necesara de apa pentru prepararea unui kg. de mortar: 180-250 ml.
Pentru a-i mari puterea de legare mortarul livrat se amesteca cu solutia de silicat de sodiu(apa de sticla): 75 ml la un kg. de mortar, apoi se adauga treptat apa pana se ajunge la o pasta cu lucrabilitate ridicata.
Mortarul se poate prepara si cu ciment in proportie de 15 - 25 %. tot pentru a-i mari putere de legare. Daca temperatura depaseste 500*C dar nu este mai mare de 1000*C proportia de ciment va scadea la 10 - 15%.
Daca la momentul intinderii mortarului pe suprafata caramizilor are loc o intarire prea rapida a acestuia se poate suplimenta cantitatea de apa folosita cu pana la 1-2 litri.
Pentru utilizarea la temperaturi peste 1200˚ C amestecul se poate prepara numai cu apa, intarirea avand loc treptat la cald.
ROSTURILE DE ZIDARIE
Intr-o zidarie rosturile trebuie sa fie cat mai mici pentru a o face cat mai etanse si a nu permite trecerea gazelor, a zgurilor topite sau a altor materiale.
In functie de calitatea zidariei rosturile se impart in:
- Rosturi cu grosimea de 3...5 mm, uneori mai mari pentru zidarii obisnuite, mai putin solicitante termic, mecanic si chimic.
- Rosturi cu grosimea de 1...2 mm, pentru zidarii ingrijite solicitante termic, mecanic si chimic.